Počelo zimsko računanje vremena

30. listopada 2011. | Autor | Kategorija: Svakodnevica

Zimsko računanje vremenaU nedjelju, 30. listopada, u 3,00 sata u Europi počinje zimsko računanje vremena – kazaljke na satovima biti će pomaknute za jedan sat unazad, tako da će se vrijeme u 3,00 sata računati kao 2,00 sata. Izuzetak je Rusija koja nakon 30 godina ostaje u “ljetnom vremenu”, po zakonu koji je donijet na inicijativu predsjednika Dmitrija Medvedeva. Međutim, o ukidanju zimskog računanja vremena razmišljaju i neke druge države – Bjelorusija i Ukrajina, a na pozitivnu stranu takve odluke ukazuju i Danci. Island je za sada jedina europska zemlja koja nije uvela zimsko i ljetno računanje vremena.

Pomicanje kazaljki sata u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 70-ih godina, s obrazloženjem da se tako produžava radni dan, povećava produktivnost i efikasnost rada rada te postižu uštede u potrošnji električne energije.

Zbog završetka ljetnog računanja vremena i prelaska na zimsko računanje odnosno pomicanja sata za jedan sat unatrag u nedjelju, 30. listopada 2011., u 3,00 sata, svi vlakovi koji tada voze na prugama Hrvatskih željeznica bit će zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima, koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova, navode iz HŽ-a.
Vlakovi će, dakle, stizati po voznom redu, bez kašnjenja, ali će jedan sat čekati u kolodvorima kako bi se prilagodili srednjoeuropskom zonskom vremenu, napominju u HŽ-u.

(Članak je posjećen 130 puta, 1 posjeta danas)

Molimo, ocijenite članak!
12345 (Članak još nije ocijenjen)
Loading...
ShareKomentirajte članak